Observatii cu binoclul!
Buna dimineata tuturor! Am decis sa postez si pe acest forum sesiunea mea de observatii cu binoclul de aseara, astfel am decis sa deschid aici un topic nou. Poate va fi folositor si celor care vor sa inceapa sa faca observatii cu un astfel de instrument, se pot observa multe obiecte ceresti cu el, chiar daca unii sunt impotriva. Se poate observa tot catalogul Messier, cel putin mare parte din el si alte obiecte ngc de ex. mai luminoase.
[ Surse folositoare pe viitor: https://binocularsky.com/newsletter_archive.php (obiecte dso pe luni, are multe obiecte bune pt. binoclu) si https://www.starastronomy.org/sites/default/files/Best_NGC_Objects.pdf (de la dl.Mircea, obiecte NGC usoare, mai ales pt telescoape). ]
...........................................................................................
Dupa o perioada mai lunga de pauza (facultate, timp ocupat), am intrat in vacanta si vazand cerul aseara in mare parte senin si constelatia Orion luminos pe cer, nu am mai rezistat si am decis sa ies rapid afara cu binoclul Lacerta Explorer 10x50, la o sesiune scurta de observatii.
26.12.2025, intre 23:40-01:00 - conditii: partial senin, foarte frig, -4°C.
M31 - galaxia Andromeda printre nori, se vedea doar nucleul luminos.
Sirius - cea mai stralucitoare stea de pe timpul noptii, foarte frumoasa in binoclu. Stralucea parca in mai multe culori.
M41 - un roi deschis dragut sub Sirius, am dat usor de el scanand zona.
Betelgeuse - o stea portocalie-rosiatica, dar putin dificil de aflat magnitudinea. Mai jos am facut o estimare cu ochii liberi la aavso, fiind o stea variabila alfa Ori.
M42 si centura lui Orion - foarte frumoasa regiunea in binoclu, camp larg si contrast bun. La nebuloasa orion am reusit sa vad forma sa specifica, de "liliac" cred si interiorul luminos, nebulozitate si stele. Dupa un timp incepea s-a apara mai multe detalii, dupa ce se obisnuiau ochii cu ea.
Pollux si Castor - s-au vazut frumos in apropiere de Jupiter, cu culorile lor diferite.
Jupiter - un mic disc foarte luminos si cei 4 sateliti galileeni, 3 pe partea dreapta si 1 pe stanga, ca niste mici puncte bine vizibile. Benzile nu am reusit sa le vad, mai ales ca tremuram afara. Chiar astept sa-l vad prin dobsonian.
M44, stupul - un roi dragut vizibil si cu vedere periferica. In binoclu se vedea frumos rezolvat, usor cu vedere directa. Nu am numarat stelele, era frig, dar erau zeci rezolvate.
Hyadele (Mel 25 / C41) si Pleiadele (Closca cu pui, M45) - exceptionale in binoclu, roiurile mele preferate de observat. Pleiadale albe/albastrui si Hyadele frumoase albe pe fundal negru, iesind in evidenta Aldebaran portocaliu.
Mel 20 si Roiul Dublu din Perseu (NGC 884 & 869) - alte roiuri frumoase, usor vizibile. Roiul Duble par a fi ca niste roiuri sferice, dar in realitate sunt deschise si se vad exceptional in telescoape.
Mizar & Alcor - o stea dubla, vizibil si cu ochii liberi. Mizar este la randul ei dubla in ocularul telescopului.
Polaris - diamantul frumos de pe inelul de stelute.
Galaxiile M81 & M82 - usor vizibile, ca niste pete difuze, M81 fiind mai evidenta.
Asterism: Kemble's Cascade.
3 meteori pe langa Orion, Hyade si Pleiade.
Au urmat si 2 stele variabile mai usoare, apoi pe la ora 01:00 a venit un plafon urat de nori si afara deja inghetase totul, mai ales masina, deci sesiunea de observatii s-a incheiat aici.
...........................................................................................
Deci chiar se pot vedea multe cu un simplu binoclu 10x50, un adevarat instrument complementar unui telescop. Se pot face observatii si mai complexe/multiple cu un astfel de instrument, mai ales vara, exemplu: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=9527&postdays=0&postorder=asc&start=638
Diseara daca va fi senin, voi incerca sa ies cu dobsonianul de 200/1220, pentru observatii detaliate la obiectele de cer profund + Luna si planetele.
Sambata spre duminica se anunta ninsori aici in nord, apoi Luna creste, deci acum e momentul potrivit pentru observatii DSO! 🙂
https://apps.aavso.org/webobs/results/?obscode=MDAW&num_results=25&obs_types=all - aici e indicativul meu AAVSO, am ajuns la 41 observatii doar, am cam lipsit multa vreme. Dl. Mircea Pteancu a ajuns la 1002 stele variabile raportate la AAVSO si il felicit!
Pentru cei care doresc sa inceapa observatiile de variabile, cu ochii liberi sau binoclu, recomand 10 Star Tutorial de la AAVSO. E de ajuns pentru primul an! Dar se poate face si fotometrie, dar e alta categorie deja... https://www.aavso.org/sites/default/files/10startutorial-2013.pdf
Cer senin va doresc si sarbatori fericite tuturor! ✨
David
@marica_david_gabriel Si eu am facut o pauza mult prea lunga. Am montat astăzi telescopul prin care m am uitat ultima oara, foaaarte puțin, in tabăra AstROmania. Nu cred că am reținut toate datele despre colimare pe care mi l le au arătat băieții azi vară. Oricum, colimatorul nu mai are baterii funcționale LR44, ca am uitat ca are si el propriile nevoi iar magazinul din sat e inchis. Poate am șanse sa găsesc mâine baterii; mâine se anunță senin...
Daca reusesc cu toate astea o sa ma las ghidată de lista ta de mai sus cu obiecte cerești vizibile acum, cât imi permite relieful de aici.
Să avem cer senin! 🌌🔭🖤
Salutare! Cine zice că binoclul nu este un instrument recomandat pentru observații astronomice, nu știe ce vorbește. Chiar dacă, de curând, am renunțat la singurul meu binoclu pentru că nu prea îl foloseam (din fericire a ajuns la o astROmaniacă 😁), sunt multe momente când mă bucur din plin de observațiile prin astfel de instrumente, ale colegilor astROmaniaci, în cadrul ieșirilor de lângă București.
Astfel, mi-am adus aminte de o sesiune de observații prin binoclul de 70mm (cu oculare interschimbabile) al colegului nostru, Marian Mitroi, din data de 04.12.2023. Las mai jos lista de obiecte observate în acea seară, poate devine inspirație pentru următoarele ieșiri cu binoclul în sezonul hibernal.
- M2- roi globular în Aquarius;
- Ngc 753- roi deschis în Andromeda;
- Ngc 7243- roi deschis în Lacerta;
- Ngc 7209- roi deschis în Lacerta;
- Delta Cephei- stea dublă în Cepheus;
- Ngc 6946 (Fireworks Galaxy)- galaxie în Cygnus;
- Ngc 6939- roi deschis în Cepheus;
- M15- roi globular în Pegasus;
- M52- roi deschis în Cassiopeia;
- Ngc 7789 (Caroline’s Rose)- roi deschis în Cassiopeia;
- M103, roi deschis în Cassiopeia;
- Ngc 1502- roi deschis în Camelopardalis;
- Kemble’s Cascade- asterism în Camelopardalis;
- Ngc 884&Ngc 869 (roiul dublu)- roiuri deschise în Perseus;
- Melotte 20 (alpha Persei complex)- roi deschis în Perseus)
- M34- roi deschis în Perseus;
- M45 (Pleiades)- roi deschis în Taurus;
- C41 (Hyades)- roi deschis în Taurus;
- Ngc 1647- roi deschis în Taurus;
- M36- roi deschis în Auriga;
- M37- roi deschis în Auriga;
- M38- roi deschis în Auriga;
- Ngc 1907- roi deschis în Auriga;
- M35- roi deschis în Gemini;
- Ngc 2158- roi deschis în Gemini;
- M42 (Orion Nebula)- nebuloasă în Orion;
- M43- nebuloasă în Orion;
- Ngc 1981- roi deschis în Orion;
- Struve 747- stea dublă în Orion;
- M81- galaxie în Ursa Major;
- M82- galaxie în Ursa Major;
- M57 (Ring Nebula)- nebuloasă în Lyra;
- Ngc 6826 (Blinking planetary nebula)- nebuloasă planetară în Cygnus;
- Jupiter;
- Saturn;
- Uranus;
- Zona de duble din Orion;
- Zona de sisteme multiple de lângă delta Cephei.
@ionescu_andrei Felicitari! Frumoase observatii, mai ales cu un binoclu mare de 70mm! 😀
Multumim pentru lista de mai sus! Sunt obiecte faine pe care trebuie sa le incerc sa le observ si cu binoclul meu 10x50. Nu stiu daca se vad toate, mai ales inelul M57 minuscul, dar voi incerca! In telescop sunt deja tinte usoare, dar imi plac mult ambele instrumente, sunt complementare! 🙂
Cer senin tuturor si spor la observatii cu binoclul!
David
Ultima postare: Observatii cu binoclul! Cel mai nou membru al nostru: Mocioi Răzvan Gabriel Cristian Postări recente Postări necitite Etichete
Pictograme forum: Forumul nu conține postări necitite Forumul conține postări necitite
Pictograme de subiect: Nu s-a răspuns A răspuns Activ Fierbinte Lipicios Neaprobat Rezolvat Privat Închis