Campioanele curenților meteorici: Geminidele ☄️

În noaptea de 13 spre 14 decembrie am avut parte de apogeul curentului meteoric al Geminidelor, cea mai spectaculoasă dar și cea mai scumpă la vedere „ploaie” de meteori a anului (din cauza vremii capricioase a începutului sezonului hibernal).

Acest curent meteoric își are originea din rămășițele lăsate pe orbita Pământului de către asteroidul 3200 Phaethon.

Radiantul (locul pe cer de unde par să provină meteorii) se află în constelația zodiacală Gemini (Gemenii), motiv pentru care meteorii acestui curent sunt denumiți „geminide”.

Spre deosebire de alți curenți meteorici, cum ar fi perseidele, geminidele sunt cunoscute pentru meteorii lenți, lungi și luminoși pe care îi produce. În nopțile optime de geminide, curentul poate produce și peste 150 de meteori pe oră, fiind cel mai bogat astfel de eveniment astronomic.

Anul acesta, Luna aproape plină a reprezentat un obstacol în calea observării cât mai multor geminide. Totuși, când norii ne-au oferit puțin răgaz, am reușit să observăm aproximativ 100 de geminide în intervalul orar 02:30-04:30.

Câteva dintre aceste geminide apar și în clipul de astăzi, acumulând aproximativ 40 de minute din cele 2 ore de cer senin pe care le-am avut la dispoziție.

A fost o reală bucurie pentru noi să prindem puțin senin în noaptea apogeului geminidelor, lucru greu de realizat în ultimii 5 ani în apropierea Bucureștiului. Ne vedem la anul! 💫

Videoclipul a fost realizat de colegul nostru, AstroNick
Coloana sonoră: Mat Jarvis

astROmania – stele și prieteni

Facebook
WhatsApp
Telegram