În acest an, pe data de 3 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Astronomiei. Cu acest prilej, astROmania organizează evenimente în mai multe locații din România, împreună cu asociațiile partenere.
În fiecare an, faza selenară de prim pătrat prevestește Ziua Astronomiei pe tot globul. Cu această ocazie, astronomii de pretutindeni aduc un omagiu pasiunii comune pentru cerul înstelat prin organizarea de evenimente și activități prin intermediul cărora aduc cerul mai aproape de publicul larg.
Vă invităm cu brațele deschise la oricare dintre următoarele evenimente, în funcție de locația în care vă aflați în data de sâmbătă, 3 mai:
București
Colegii noștri astROmaniaci vor fi în Parcul Alexandru Ioan Cuza din București (fost IOR), în spatele statuii domnitorului, în intervalul orar 15:00-23:00. Vom observa Soarele în lungimea de undă a hidrogenului-alpha, fapt ce ne va permite să privim cromosfera Soarelui, unde se „ascund” cele mai frumoase detalii: filamente, protuberanțe, eurpții și regiuni active. După ce terminăm socotelile cu Soarele, vom avea Luna în faza de prim-pătrar. Orice astronom amator știe că aceasta este perioada ideală pentru observații lunare, când lumina solară bate perpendicular pe suprafața lunară iar umbrele formate în interiorul craterelor ajută la observarea acestora în relief. Vom avea mai multe telescoape prin care să priviți tot ce v-am pregătit, dintre care unul va fi conectat la un ecran pentru ca mai multe persoane să observe Luna simultan. Vor participa mai mulți astROmaniaci cu care veți putea interacționa și discuta câte-n Lună și-n stele. Ne plac întrebările despre Univers, așa că orice curiozitate astronomică își poate găsi răspunsul la Ziua Astronomiei!
Târgu Mureș
Colegii astROmaniaci din Târgu Mureș, împreună cu Asociația Maghiară Astronomică din Transilvania te invită la un eveniment inedit!
Vino în Cetatea Medievală din Târgu Mureș, sâmbătă, 3 mai, între orele 12-15 poți observa în siguranță prin telescop Soarele, petele solare prin filtre speciale și telescoape solare dedicate, iar începând cu ora 20:30, să vezi prin telescop Luna, craterele și mările lunare. Experții noștri vor fi prezenți pentru a explica formațiunile observate și pentru a răspunde întrebărilor tale despre satelitul natural al Pământului. Te invităm să descoperi fascinantele detalii ale Lunii într-un cadru istoric de excepție. Evenimentul este potrivit pentru toate vârstele și nu necesită cunoștințe anterioare în domeniul astronomiei.
Timișoara
Cu ocazia Zilei Internaționale a Astronomiei, colegii astROmaniaci, împreună cu prietenii din cadrul Societății Române pentru Astronomie Culturală (SRPAC) vă invită să explorați cerul împreună! Veniți alături de noi pentru o seară dedicată frumuseților Universului – vom observa Luna, planetele și stelele prin telescoape, vom învăța despre constelații și vom discuta despre importanța astronomiei în viața noastră culturală și științifică.
Eveniment gratuit pentru public
3 mai 2025, de la ora 19:00
Lângă Blajova, județul Timiș
Bistrița
Prietenii de la Asociația Astroclubul Quasar organizează, în data de 3 mai, începând cu orele 20:30, o sesiune de observații astronomice prilejuite de Ziua Internațională a Astronomiei. Ca locație, au ales Parcul Perilor Seculari (Unirea), pe platoul situat deasupra Sălii Teraplast Arena (47.15199, 24.55064) și în proximitatea drumului de acces în parc. Împreuna cu membri ai astroclubului, vor fi prezenti cu telescoape astronomice prin care veți putea observa Luna cu detaliile fascinante de pe suprafața ei. Totodata, vor face observații ale Planetei Jupiter, împreuna cu sateliții acesteia. De asemenea, veți putea observa și numeroase roiuri de stele. Vă așteptăm să descoperiți frumusetile bolții cerești alaturi de colegii din Bistrița!
Vaslui
Anul acesta, Ziua Internaționala a Astronomiei se sărbatorește și la Vaslui! Deoarece prognozele meteo nu sunt tocmai favorabile pentru data de 3 mai, vineri, 2 mai, începând cu orele 20:30, colegii astROmaniaci din Vaslui vă așteptă în parcarea Jysk Vaslui pentru a observa Luna prin telescop și, dacă va permite vremea, câteva obiecte deep-sky (din afara Sistemului Solar). Toată lumea este binevenită!
Noi vă recomandăm cu căldură să participați la cel mai apropiat eveniment de locația dumneavoastră, pentru a vă bucura alături de astROmaniaci și partenerii acestora de câteva ore fantastice de observații astronomice prin telescop.
La mulți ani nouă, iubitorilor de astronomie și cer senin cât cuprinde! Vă așteptăm la telescoape!
astRomania – stele și prieteni